Chemikálie v kosmetice mohou ovlivňovat hormony a pubertu u dívek


Dle vědců z Kalifornské univerzity pravidelný kontakt s chemikáliemi, které se běžně používají v kosmetice, může zapříčinit dřívější nástup puberty u dívek.

V studii se zaměřili na vliv chemikálií na hormony, které podporují růst a vývoj dětí. Studie, která byla publikována v časopise Human Reproduction a zkoumala přítomnost ftalátů, parabenů a fenolů v moči u těhotných žen a dětí.

Chemikálie v kosmetice mohou způsobit předčasnou pubertu

Kterým chemikáliím v kosmetice byste se měli vyhýbat?

Ftaláty se používají jako změkčovadlo PVC plastů v mnoha výrobcích: oblečení, stavební materiál, hračky, obaly na potraviny, kosmetika i medicínské výrobky. Používání těchto látek reguluje Evropská unie, která povolila maximální koncentraci 0,1%. Použití některých druhů ftalátů je zcela zakázáno v hračkách a v produktech péče o děti. Mohou být i součástí vonných složek v mýdlech, šamponech, deodorantech, parfémech, krémech - ve všem, co je uměle parfémované.

Parabeny jsou konzervační látky ropného původu, které díky antibakteriálnímu účinku, výrazně prodlužují životnost kosmetiky. Mohou se nacházet ve všech produktech - v dekorativní kosmetice, v produktech péče o tělo, ale i pro děti. Ne všechny parabeny jsou špatné a také zde Evropská unie reguluje maximální množství v produktu. Některé parabeny se nesmějí používat v kosmetice pro děti nebo při bezoplachových produktech.

Evropská unie reguluje také množství fenolů v kosmetických produktech, například mýdla a šampony mohou obsahovat 1% fenolů a jeho alkalických solí. Kromě kosmetiky se používají také v osvěžovačích vzduchu, čisticích a pracích prostředcích.

Chemikálie ovlivňují hormonální systém

"Našli jsme důkazy o tom, že některé chemikálie, které se běžně používají v kosmetice, jsou spojeny s dřívějším nástupem puberty u dívek. Konkrétně matky, které měly v těle během těhotenství vyšší hladinu dvou chemikálií, dietylftalátu a triclosanu, měly dcery, které do puberty vstoupily dříve. Také jsme zjistili, že dívky ve věku 9 let, s vyšší hladinou parabenů v těle, vstoupily do puberty dříve. "- uvádí Dr. Kim Harley, docentka v oboru zdraví na Kalifornské univerzitě.

Tato studie začala již v letech 1999 až 2000 a testovali vzorky 338 dětí a jejich matek, 179 dívek a 159 chlapců. Vzorky byly odebírány během těhotenství a v 9 roce u dětí.

Věk, kdy se dívky dostávají do puberty, je stále nižší. Jednou z hypotéz je, že chemikálie v životním prostředí dětí, mohou v tomto hrát důležitou roli. Výsledek této studie tuto hypotézu podporuje.

Tehotná žena

Proč je to důležité?

Dřívější puberta u dívek zvyšuje riziko problémů s duševním zdravím a chováním teenagerů. Z dlouhodobého hlediska, dokonce, zvyšuje riziko rakoviny prsou a vaječníků.

Nástup puberty se v průběhu let zkracuje a důležitými faktory je i etnická příslušnost a nadváha a obezita u dětí. I když na zjištění přesných účinků je nutný další výzkum, podle Dr. Ali Abbar je omezení používání chemikálií v domácnostech důležité, abyste zabránili možnému negativnímu vlivu na hormony nejen u dětí.