
Podle nedávné studie publikované v časopise International Journal of Cancer mohou doplňky stravy s rybím olejem pomoci snížit celkové riziko vzniku rakoviny.
Vědci ve Spojeném království analyzovali data od více než 250 000 lidí, kteří absolvovali krevní testy na měření hladin omega-3 a omega-6 mastných kyselin. Účastníci byli sledováni po dobu mírně přesahující deset let.
Vyšší hladiny omega-3 a omega-6 byly spojeny se sníženým celkovým rizikem rakoviny. I když se individuální snížení rizika zdá být skromné, drobná zlepšení v širokých populacích mohou přinést významné zdravotní výhody.
Lidé s vyššími hladinami omega-3 měli nižší výskyt rakoviny tlustého střeva, žaludku a plic a také nižší výskyt rakovin dalších částí trávicího traktu po deseti letech sledování, uvedl Yuchen Zhang, hlavní autor studie a doktorand na College of Public Health na University of Georgia.
Vysoké hladiny omega-6 vedly k nižšímu výskytu 14 různých druhů rakoviny, včetně mozku, maligního melanomu a močového měchýře.
Ve studii byly přínosy vysokých hladin mastných kyselin nezávislé na rizikových faktorech jako index tělesné hmotnosti (BMI), konzumace alkoholu a fyzická aktivita.
Někteří odborníci však uvádějí, že je zapotřebí dalšího výzkumu, zejména proto, že studie zjistila mírné zvýšení výskytu rakoviny prostaty u mužů s vyššími hladinami omega-6.
„Toto je zajímavá studie s nadějnými výsledky,“ řekla Marissa Shams-White, PhD, MPH, vedoucí hlavní vědkyně pro populační vědy v American Cancer Society, pro Verywell. „Studie měla mnoho silných stránek, včetně velmi velké populace. Avšak je to jen jedna studie a nálezy nemusí být zobecnitelné na všechny dospělé.“
Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny jsou důležitými zdroji dietních tuků. Zatímco omega-3 mohou podporovat zdraví srdce a mozku a snižovat záněty, omega-6 mohou poskytovat energii a podporovat buněčné zdraví.
Shams-White vysvětlila, že observační studie, jako je tato, zkoumají souvislosti mezi živinami a zdravotními výsledky, ale nemohou vytvořit kauzalitu, která by prokázala, že příjem mastných kyselin mění riziko rakoviny.
„V současnosti existují nekonzistentní důkazy, že doplňky rybího oleje a jakékoli jiné dietní doplňky mohou ovlivnit riziko rakoviny,“ řekla Shams-White. „Užívání doplňků může ovlivnit zdraví jinak než konzumace živin prostřednictvím potravin ve vaší stravě.“
Současné směrnice pro prevenci rakoviny doporučují konzumaci živin prostřednictvím stravy, ale nebrát dietní doplňky pro prevenci rakoviny, dodala.
„Dietní zdroje jsou bohaté na jiné živiny a vitamíny, které se mohou vzájemně ovlivňovat a mít vliv na zdraví. Například ryby nejsou pouze skvělými zdroji omega-3, ale mohou být také dobrými zdroji bílkovin, vitamínu D a B vitamínů, jako je selen a draslík,“ řekla Shams-White.
Podle Amy Bragagnini, MS, RD, mluvčí Akademie výživy a dietetiky a klinické onkologické dietoložky v Trinity Health Lacks Cancer Center v Grand Rapids v Michiganu, většina Američanů konzumuje asi 10krát více omega-6 než omega-3.
Potraviny bohaté na omega-3 zahrnují tučné ryby jako losos a sardinky, chia semínka, lněná semínka, ořechy a špenát. Omega-6 tuky pocházejí hlavně z rostlinných olejů jako slunečnicový olej a olej z bodláků.
„Doporučila bych lidem, aby se snažili získávat více omega-3 mastných kyselin z potravin, kdykoliv to mohou,“ řekla Bragagnini pro Verywell a dodala, že je lepší zvýšit příjem omega-3 než snížit omega-6 ve vaší stravě.
Dospělí by měli usilovat o konzumaci celkem 225 gramů ryb týdně, podle amerických dietních směrnic.
Bragagnini poznamenala, že pokud mají její pacienti potíže s přidáním omega-3 do své stravy, doporučila by jim, aby se poradili s lékařem o užívání doplňku.
Přidání omega-3 a omega-6 mastných kyselin do vaší stravy může mít zdravotní výhody, včetně mírně nižšího rizika některých druhů rakoviny. Snažte se zahrnout do svých jídel potraviny jako tučné ryby, chia semínka, ořechy a rostlinné oleje pro vyváženou výživu. Ačkoliv jsou doplňky možností, pokud je obtížné dosáhnout dostatečného příjmu potravou, současné směrnice doporučují zaměřit se na celé potraviny pro širší škálu živin.