
Horká čokoláda má být sladkou pochoutkou. Nyní se ale uživatelé sociálních sítí snaží jí dodat zdravější, vysoce proteinový nádech s překvapivou ingrediencí: vývarem z kostí.
"Ačkoli jsem byl skeptický, musím přiznat, že to bylo docela dobré," řekl autor kuchařek Arash Hashemi v jednom videu po ochutnání horké čokolády s kostním vývarem.
V jiném videu nazvala tvůrkyně bezlepkových receptů Mary Smith tento nápoj "opravdu lahodným a dekadentním" a uvedla, že obsahuje 26 gramů bílkovin.
Jak chutná a zdravá je tato kombinace, o které se tolik mluví online, včetně její sesterské varianty „proteinové horké čokolády“? Registrovaní dietologové to vysvětlují.
Co je to horká čokoláda s kostním vývarem?
Přesné recepty se mírně liší podle toho, kdo ji připravuje. Nicméně, food influencerka Fallon Danae Lee tvrdí, že je původní autorkou tohoto receptu:
- 125 ml neochuceného kuřecího kostního vývaru
- 250 ml plnotučného mléka (nebo 60 ml smetany ke šlehání a 125 ml mléka)
- 2 polévkové lžíce javorového sirupu
- 1–2 polévkové lžíce kakaového prášku
- trocha vanilky
- špetka mořské soli
- volitelně lžíce kolagenu
Pro lidi, kteří nejedí mléčné výrobky, recept může obsahovat 125 ml plnotučného kokosového mléka a 125 ml vody namísto mléka. Jinak některé recepty čítají čokoládové kousky, mnichové ovoce a další úpravy. Proteinová horká čokoláda je verze s proteinovým práškem s čokoládovou příchutí.
Je to dobrá náhrada jídla nebo svačina?
Obecně dietologové souhlasí, že horká čokoláda s kostním vývarem není dobrou náhradou jídla.
"Kvůli variabilitě receptů se nutriční obsah těchto nápojů značně liší," říká Stephani Johnson, DCN, RDN, odborná asistentka na Katedře klinických a preventivních věd o výživě na Rutgers University. "Obsah bílkovin v tomto nápoji závisí na množství použitého kostního vývaru nebo mléka a přídavku kolagenu."
Johnson také upozorňuje, že mnohé nemléčné druhy mléka, včetně ovsa, kokosu a mandlí, obsahují málo bílkovin. "Navíc některé recepty jsou mnohem dekadentnější, obsahující smetanu nebo navrch šlehačku," což výrazně zvyšuje obsah nasycených tuků, dodává.
Počet kalorií se také může dramaticky měnit, od 150 do 200 kalorií na porci až po 500 až 600 kalorií na nápoj, říká Johnson.
A pak je tu cukr. Dvě polévkové lžíce javorového sirupu vás přiblíží k doporučenému dennímu množství přidaných cukrů z Amerických dietních směrnic.
Nicméně, pokud je vaše horká čokoláda s kostním vývarem připravena s ingrediencemi, které mají méně nasycených tuků a kalorií, může sloužit jako svačina nebo zdravější alternativa k tradiční horké čokoládě, řekla Johnson.
Měli byste vyzkoušet vysoce proteinovou horkou čokoládu?
"Může to být skvělá možnost pro někoho, kdo skutečně bojuje s dosažením bílkovinných cílů a má omezený výběr jídel," říká Emily Gelsomin, RD, vedoucí klinická dietařka na Massachusetts General Hospital. "Ale obecně bych to nedoporučila většině lidí."
Navzdory tomu, že kostní vývar je často chválen pro svůj vysoký obsah bílkovin, Gelsomin upozorňuje, že množství bílkovin v jednom šálku kostního vývaru je menší než ve většině jednoporcových kelímků řeckého jogurtu. Pokud je prioritou bílkovina, je zdravější konzumovat řecký jogurt nebo jiný zdroj makroživin.
A další problém? Nemusí to chutnat skvěle. "Ne všechno musí být 'zdravější' k tomu, aby to bylo požitkem," říká Alison Kane, RDN, registrovaná dietetička na Massachusetts General Hospital.
"Často je tu tlak udělat z každého jídla nebo nápoje maximum zdraví v dnešní kultuře orientované na wellness, přičemž realita je taková, že jídlo je víc než jen živiny. Jde také o požitky, společenské kontakty a komfort," dodává.
Přidáním kostního vývaru do vaší horké čokolády můžete zvýšit obsah bílkovin. Avšak dietologové uvedli, že by se to nemělo považovat za náhradu jídla. Pokud si chcete horkou čokoládu užít tradičně, není důvod neudělat to.