Proč „dieta založená na živočišných produktech“ představuje zdravotní rizika podle dietologů

Proč „dieta založená na živočišných produktech“ představuje zdravotní rizika podle dietologů

Strava založená na živočišných produktech je nejnovějším stravovacím trendem na sociálních sítích, kde lidé tvrdí, že tento přístup založený na mase jim pomáhá zhubnout a cítit se zdravěji.

Tato omezující dieta je podobná známější masové dietě a soustředí se na konzumaci hlavně živočišných produktů, včetně masa z volného chovu, vnitřností jako je játra, vajec a mléčných výrobků. Ovoce a zelenina jsou obvykle zahrnuty jen velmi omezeně.

Zatímco uživatelé sociálních sítí tvrdí, že konzumace velkého množství bílkovin a tuků při omezení příjmu sacharidů pomáhá při hubnutí a celkovém zdraví, registrovaní dietologové mají obavy.

Podle odborníků jsou jiné oblíbené diety bohaté na bílkoviny a tuky a s nízkým obsahem sacharidů, jako Atkinsova dieta, paleo dieta a keto dieta, často obtížně udržitelné a mohou představovat riziko pro jiné zdravotní problémy.

Jsou se stravou založenou na živočišných produktech spojeny zdravotní rizika?

Stručně řečeno, ano. Stravy založené na živočišných produktech jsou spojovány s řadou nepříznivých dopadů na zdraví, včetně zvýšeného rizika rakoviny, nedostatku vitamínů, srdečních onemocnění a obezity, uvedla Beth Czerwony, MS, RD, LD, registrovaná dietoložka z Cleveland Clinic Center for Human Nutrition.

„Při pohledu na jakoukoli dietu založenou výhradně na určité skupině potravin je více nevýhod než výhod,“ dodala.

Přehled výzkumu z roku 2023 publikovaný v Journal of Cardiovascular Development and Disease zjistil, že nízkosacharidové diety s vysokým podílem živočišných bílkovin obecně souvisely se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění.

Podle zprávy lidé na těchto restriktivních dietách měli tendenci mít vyšší hladiny LDL nebo „špatného“ cholesterolu, zhoršenou cévní funkci a záněty ve srovnání s lidmi, kteří konzumují potraviny obsahující více nezpracovaných sacharidů, jako jsou fazole nebo luštěniny.

Kromě toho prakticky všechny hlavní zdravotnické organizace, včetně American Heart Association, varují před zkoušením těchto restriktivních diet založených na živočišných produktech, uvedl autor studie Rami Salim Najjar, PhD, postdoktorandský pracovník na Institute for Biomedical Sciences v Georgia State University.

„Hlavním problémem s těmito dietami je, že obsahují hodně nasycených tuků, a nasycené tuky jsou přímo spojovány se srdečními chorobami, nejen proto, že zvyšují cholesterol, ale také proto, že zvyšují zánětlivou reakci v těle,“ řekl Najjar.

Restriktivní diety navíc zvyšují riziko dalších zdravotních problémů, jako je kurdě a zácpa, a nedostatku esenciálních mastných kyselin, které ovlivňují zdraví mozku, upozorňuje James Daniel John, MS, RD, klinický dietolog z Loyola Medicine.

„Některé komerčně propagované diety založené na živočišných produktech, které jsem prozkoumal, prokazují znepokojivou nedbalost při plnění základních výživových potřeb a mohly by být srovnány s podvodnými produkty,“ řekl John.

Může dieta založená na živočišných produktech pomoci při hubnutí?

Zatímco tyto diety mohou pomoci zhubnout, nemusí to být úbytek tělesného tuku, řekl Najjar.

Například studie z roku 2015 srovnávala lidi na dietách s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů s lidmi na dietách s vyšším obsahem sacharidů a nízkým obsahem tuků. Výzkumníci zjistili, že lidé na vysokotučné dietě ztratili méně tělesného tuku než druhá skupina. Ztratili ale celkově více tělesné hmotnosti.

Skupina s vysokým obsahem tuků a nízkým obsahem sacharidů ztratila více čisté hmoty, řekl Najjar. „Není to nutně svalová hmota. Mohla to být také voda. Ale lidé v nízkotučné dietě ztratili více tělesného tuku.“

Existuje lepší způsob stravování?

Vzhledem k tomu, jak jsou živočišné diety a podobné diety omezené, Czerwony doporučila vrátit se k základům, aby se zlepšilo vaše zdraví. To zahrnuje:

„Diety založené na živočišných produktech byly prokázány jako zvyšující riziko nemocí souvisejících se zdravím, zatímco zahrnutí různorodých potravin ze všech potravinových skupin se ukázalo jako účinné při snižování hmotnosti, srdečních chorob a zlepšení zdraví střev a kontroly hladiny cukru v krvi,“ uvedla Czerwony.

A nezapomeňte na výhody přidání více vlákniny do vaší stravy, řekl Najjar. Vláknina se nachází v celých, nerafinovaných rostlinných potravinách, jako jsou sladké brambory, fazole a hnědá rýže.

„Čím více vlákniny konzumujete, tím nižší je vaše riziko úmrtí na jakoukoli chronickou chorobu,“ dodal Najjar. „A vláknina je něco, čeho je ve stravě 97 % populace opravdu málo.“

Diety založené na živočišných produktech jsou podobné jiným dietám bohatým na bílkoviny s nízkým obsahem sacharidů, jako jsou masová a keto diety. I když někteří lidé s tímto stravovacím vzorem zhubnou, může také zvyšovat riziko zdravotních stavů, jako jsou srdeční choroby. Odborníci doporučují vyváženou stravu s ovocem, zeleninou a libovými bílkovinami, s důrazem na dostatečný příjem vlákniny.