
Pšeničná tráva je mladá tráva pšenice. Má nízký obsah kalorií a obsahuje antioxidanty, vitamíny, minerály a bílkoviny. Často se z ní připravuje šťáva a je také dostupná ve formě prášku nebo kapslí.
Někteří věří, že šťáva z pšeničné trávy může pomoci řešit zdravotní problémy jako nedostatek živin, cukrovku a srdeční choroby. Nicméně, pro potvrzení těchto tvrzení může být potřeba více vědeckých důkazů.
Pšeničná tráva má působivý nutriční profil, včetně vitamínů, minerálů, antioxidantů a 17 aminokyselin. Osm z nich je esenciálních, což znamená, že tělo je neumí samo produkovat a musí je získávat ze stravy.
Pšeničná tráva je někdy nazývána „zelená krev“, protože obsahuje asi 70 % chlorofylu, pigmentu, který dává rostlinám zelenou barvu. Přesné množství jednotlivých živin se liší, ale pšeničná tráva obecně obsahuje:
- Vápník
- Chlorofyl
- Enzymy
- Železo
- Hořčík
- Draslík
- Selen
- Sodík
- Vitamíny A, B, C a E
Výzkum zjistil, že 2 unce šťávy z pšeničné trávy má podobné nutriční složení jako 5 liber syrové zeleniny, s dvojnásobným množstvím vitamínu A než mrkev a více vitamínu C než pomeranče.
Několik studií naznačuje, že enzymy, aminokyseliny a chlorofyl v pšeničné trávě mohou pomoci tělu odstranit toxiny a odstranit těžké kovy z krevního oběhu.
Přesto je zapotřebí dalšího lidského výzkumu k potvrzení těchto přínosů. Konzumace vyvážené, živinami bohaté stravy s libovými bílkovinami, ovocem a zeleninou a vlákninou je nejlepší cestou na podporu přirozeného procesu detoxikace těla.
Pšeničná tráva obsahuje vitamíny skupiny B, které pomáhají zahájit proces přeměny stravy na využitelnou energii.
Obsahuje také sacharidy, preferovaný zdroj energie pro tělo. Jedna studie uvádí, že živiny v pšeničné trávě mohou pomoci vyplnit nedostatky ve stravě, což může nepřímo přispět ke zlepšení energetické hladiny.
Jiná studie zjistila, že šťáva z pšeničné trávy vstupuje do krevního oběhu přibližně za 20 minut, pokud je užita nalačno, a poskytuje energii, která může trvat celý den. Nicméně, je třeba více lidských studií.
Pšeničná tráva obsahuje antioxidanty, selen, železo a vitamíny A, B a C. Všechny tyto látky jsou důležité pro zdravý imunitní systém. Je také bohatá na oligosacharidy, typ sacharidu, který podle výzkumu má vlastnosti, které posilují imunitní systém.
Jiný přehled zdůrazňuje, že chlorofyl v pšeničné trávě je chemicky podobný lidské krvi a může posilovat imunitní systém.
Vysoký obsah vlákniny v pšeničné trávě podporuje pravidelné pohyby střev. Obsahuje také threonin, esenciální aminokyselinu, která podporuje produkci trávicích enzymů. Tyto enzymy pomáhají rozkládat potravu a zlepšují vstřebávání živin.
Vitamíny skupiny B a další živiny v pšeničné trávě mohou podporovat zdravý metabolismus, což je proces, při kterém se potraviny přeměňují na energii. Recenze ukázala, že aspartové a glutamové aminokyseliny v pšeničné trávě mohou pomoci poskytnout energii a zvýšit metabolismus.
Jiná studie zjistila, že chlorofyl v pšeničné trávě může také pomoci regulovat metabolismus.
Vlákna v pšeničné trávě, zejména arabinoxylany, mohou pomoci snížit cholesterol. V jedné studii dostávali účastníci s vysokým cholesterolem 3,5 gramu mražené-sušené práškové pšeničné trávy nebo placebo (látka bez aktivních vlastností podávaná lidem v kontrolní skupině) denně po dobu 10 týdnů. Výzkumníci zjistili, že ti, kteří užívali pšeničnou trávu, zaznamenali průměrný pokles celkové hladiny cholesterolu o 5,4 %, pokles škodlivého cholesterolu s nízkou hustotou (LDL) o 4,4 % a pokles triglyceridů o 9,5 %.
Vysoký obsah antioxidantů v pšeničné trávě může pomoci předcházet poškození DNA v různých částech mozku, zejména v oblastech souvisejících s pamětí a učením.
Jedna zvířecí studie ukázala, že kombinace epigallocatechin gallátu, nebo EGCG (sloučenina nalezená v zeleném čaji), pšeničné trávy a aktivit, které vyzývají mysl a tělo, byla účinnější při ochraně mozku před poškozením způsobeným Alzheimerovou chorobou než samotné psychické a fyzické aktivity.
Nicméně, je zapotřebí více výzkumu, zda pšeničná tráva zlepšuje kognitivní funkce u lidí.
Jedna studie zkoumala lidi s diabetem nezávislým na inzulinu a zjistila, že ti, kteří konzumovali 3 gramy práškové pšeničné trávy denně po dobu 60 dnů, zaznamenali významné zlepšení hladiny cukru v krvi během půstu i mimo půst.
Autoři studie naznačují, že tyto účinky mohou být způsobeny fenolickými sloučeninami v pšeničné trávě, jako jsou alkaloidy, flavonoidy, taniny, saponiny a steroly. Nicméně, je třeba více lidských výzkumů k potvrzení těchto zjištění.
Studie ve zkumavce zjistila, že pšeničná tráva může pomoci snížit zánět a oxidační stres (nerovnováha mezi škodlivými molekulami známými jako volné radikály a prospěšnými antioxidanty) způsobený zánětem. Studie poznamenala, že pšeničná tráva může účinně léčit zánětlivé choroby jako je artritida.
Pšeničná tráva je vynikajícím zdrojem chlorofylinu, formy chlorofylu, které má antibakteriální vlastnosti a pomáhá při kožních infekcích a hojení ran.
Výzkum ukazuje, že bioaktivní sloučeniny (mající biologický účinek) v pšeničné trávě mohou také bojovat proti různým mikroorganismům a nemocem přenášeným potravinami, včetně baterií Staphylococcus aureus a Escherichia coli (E. coli).
Sloučeniny a živiny v pšeničné trávě mohou pomoci:
- Kontrolovat látky, které způsobují záněty
- Odstraňovat škodlivé volné radikály
- Neutralizovat toxiny a chemikálie způsobující rakovinu
- Snížit nežádoucí účinky chemoterapie
Preliminární studie zjistila, že pšeničná tráva může zlepšit počet bílých krvinek během chemoterapie. Nízký počet bílých krvinek může zvýšit riziko infekce během léčby.
Jiné výzkumy naznačují, že antioxidanty a další živiny v pšeničné trávě mohou pomoci snížit zánět a pozitivně ovlivnit kolorektální rakovinu. Nicméně je potřeba dalších lidských studií pro oficiální doporučení.
Omezené důkazy naznačují, že pšeničná tráva může také pomoci s:
- Astmatem
- Zubním zdravím
- Bolestí uší
- Dnou
- Srdečními chorobami
- Vysokým krevním tlakem
- Onemocněními jater
- Ulcerózní kolitidou
Je zapotřebí více rozsáhlých lidských studií k určení potenciálních přínosů pšeničné trávy pro tato onemocnění a stanovení doporučené dávky.
Pšeničná tráva je obvykle bezpečná a dobře snášená, bez významných vedlejších účinků. Koncentrovanější formy mohou zvyšovat riziko plynatosti, nadýmání a bolesti břicha. To může být způsobeno vyšším obsahem vlákniny, který může být pro některé těžší stravitelný.
Také, kvůli vysokému obsahu vitamínu K, pšeničná tráva může narušovat účinnost léků na zředění krve, jako je Jantoven (warfarin).
Před zkoušením pšeničné trávy se poraďte se zdravotnickým pracovníkem, abyste prodiskutovali bezpečnost, možné interakce s léky a vedlejší účinky.
I když pochází z pšenice, pšeničná tráva se považuje za bezlepkovou. To je proto, že se sklízí z mladé pšeničné rostliny před tím, než se semena obsahující lepek objeví.
Pšeničná tráva je bohatá na antioxidanty, vitamíny, minerály a další sloučeniny, které mohou pomoci snížit zánět, snížit hladinu cukru v krvi a zlepšit imunitní funkci. Může také pomoci s trávením, bolestmi spojenými s artritidou a zdravím metabolismu.
Nicméně většina výzkumu se prováděla s pšeničnými sloučeninami ve zkumavkách nebo se zvířaty spíše než s lidmi. Nicméně pšeničná tráva je obecně bezpečná a dobře snášena. Projednejte se zdravotnickým pracovníkem, zda je pšeničná tráva pro vás vhodnou možností.